torsdag 2 september 2010

Ser grönt och rött

Utifrån:
Han kollade upp från gräset. Hans kläder hade fått gröna fläckar på sig, och strumporna hade åkt ner till vristen. Han reste sig upp på knä, och stirrade med stora ögon mot mannen i svart. Han höjde armarna och lade händerna på huvudet, som om han skulle till att börja slita sitt hår. Han kollade nästan lite frågande på åskådarna som satt runt omkring planen som om han ville få respons. Plötsligt ställde han sig upp och gick med bestämda steg mot mannen i svart. Han kom dock inte så långt. Så fort han började gorma blev han omfamnad av ett antal armar som drog honom tillbaks. Hans käke blev kraftigare, och lätet som kom när han försökte skrika samtidigt som han bet ihop liknade ett morrande. Han stirrade intensivt i några sekunder på mannen i svart och det röda kortet denne visade upp, innan hans lagkamrater mer eller mindre släpade bort honom från planen.

Inifrån:
Jag såg bara grönt. Det kändes som att jag skulle kunna äta upp gräset där jag låg. Jag kollade upp och såg det jag redan visste. Jag kände hur jag utmanade mina tänders hållbarhet genom att bita ihop. Jag kände mig lite som ett djur där jag stod och mer eller mindre morrade åt rättskiparen, men jag kunde inte förmå att bry mig. Jag kände hur svårt det var att blinka, jag ville inte släppa blicken från idioten i svart, så att han förstod hur jävla fel han haft. Jag kände några grässtrån på min tunga, och egentligen ville jag bara gå fram och spotta ut dem på honom. Det enda som höll mig tillbaks var några armar. Jag skrek, men jag kunde inte slappna av i käken. Allt jag ville var att slå honom. Det kändes som att han förstod det, för jag kunde se en tillstymmelse till rädsla i hans ögon innan armarna knuffade bort mig från planen.

5 kommentarer:

  1. Väldigt levande text, man känner nästan hur man går in i huvudkaraktärens person. Jättetydligt med de olika perspektiven.

    SvaraRadera
  2. Gissar att känslan är ilska och (om det nu är rätt) var det tydligt från början. Har lite svårt att föreställa mig beskrivningen "Hans käke blev kraftigare." Spännande text och bra, tydlig situation. Man vill verkligen veta vad som orsakade huvudpersonens reaktion vilket betyder att texten stannar kvar.

    SvaraRadera
  3. Jag samtycker med ovanstående. Perspektiven är tydliga och känslan likaså.
    Bra flytande text; bra beskrivningar - noggranna, och inlevelsefulla.

    SvaraRadera
  4. Känslan är tydlig. De två texterna tillsammans beskriver allt från hur personen ligger med ansiktet mot gräset tills att han förstår att han blivit fälld och går till attack. Väldigt tydligt och bra skrivet.

    SvaraRadera
  5. Vilken inlevelse! Det här var nästan ett praktexempel på vad vi hade i uppgift. Väldigt bra perspektiv, bra jobbat halvis :))

    SvaraRadera